Skip to main content

Ideja ovog projekta sakupiti sredstava donacije za nabavku bespilotne letjelice koja bi operativnim članovima omogućila što bolju efikasnost i spremljenost u rješavanju zadaća za potrebe vatrogastva.

Kao što i sami možete svjedočiti vatrogastvo više nije samo uzimanje kante vode i gašenje požara kao što se nekad radilo, već uporaba raznovrsnih pomagala i sprava kako bi se što lakše i učinkovitije ugasio požar. Također vatrogastvo nije samo gašenje požara već i tehničke intervencije ali i intervencije traganja i spašavanja. Kako vrijeme teče povećava se kompleksnost i količina rada.

Kako bih pratili razvoj toga i što bolje i efikasnije radili po tome pitanju privatnim sredstvima članovi su kupili manju bespilotnu letjelicu koja se koristi za svrhu nadzora i prevencije požara. Ali kako trenutna nije dovoljna za sve moguće zahtjeve koji nas očekuju u nadi smo da nam možete pomoći sa nabavkom novije i naprednije bespilotne letjelice. 

U daljnjem tekstu bi podijelili sa Vama kako bi nam sve mogla pomoću bespilotna letjelica te za koje sve svrhe i namjene bi bila korištena.

Namjena:

Nabavka bespilotne letjelice bi omogućila bolji operativni rad vatrogasaca na terenu prilikom nadzora terena, pregled terena za vrijeme požara te olakšala potragu za nestalim osobama na teško pristupačnim terenima i velikim površinama.

Operativni članovi koji bi imali bespilotnu letjelicu u svom vlasništvu bi mogli prilikom dolaska na teren unutar minute podići letjelicu te krenuti sa letačkom operacijom. Naprednom tehnologijom duljina leta bi mogla trajati do 29 minuta što omogućuje neometanu akciju bez učestalih prekida.

Pametni kontroler putem kojeg se upravlja omogućuje pregled terena na ekranu te mogućnost ekstenzije istog putem HDMI kabela na drugi veći ekran za pregled.

Dual kamera omogućuje pregled terena uz pomoć normalne kamere koja daje vizualni pregled terena i stanja na njemu. 

A sekundarna termalna kamera omogućuje uvid na razliku topline na terenu koja značajno može pomoći prilikom nadzora terena prilikom noćne potrage gdje bi se toplina tijela isticala za razliku od topline terena. 

Dodaci koji se nalaze u setu ove letjelice i jednostavno se montiraju na nju: 

Zvučnik: omogućava glasovnu komunikaciju preko pametnog kontrolera koji se nalazi kod pilota drona i producira zvuk sa bespilotne letjelice

LED lampe: omogućavaju osvjetljenje područja pretrage za vrijeme noćnog leta

LED bljeskalica: omogućava bolju uočljivost letjelice za vrijeme noćnog leta

 

Izgleda bespilotne letjelice i ostale opreme

 

Namjene po različitim segmentima vatrogastva, zaštite i spašavanja:

 • Objekti pogođeni potresom: pregled objekata iz visine koji su pogođeni potresom te im je potreba izvid stanja krovišta dimnjaka i ostalih objekata iz zraka.
 • Potraga za nestalim osobama: prilikom potrage za nestalim osobama često se obilaze teško pristupačni tereni i tereni velikih površina. Uz pomoć ove bespilotne letjelice je moguća lakša pretraga terena zbog integrirane termalne kamere koja može istaknuti toplinu tijela u odnosu na toplinu terena. Na taj način pretraga se ubrzava i omogućuje brže spašavanje. Također ovaj komplet sadrži i zvučnik koji se montira na letjelicu i omogućuje glasovnu komunikaciju koja je korisna prilikom pronalaska osobe kako bi joj mogli dati potrebne informacije, umiriti je i po mogućnosti uputiti do mjesta evakuacije ili je savjetovati da se ne udaljava kako bi ju lakše ostale snage spasile. Kako u nekim slučajevima nije moguće samo uz pomoć temperaturne razlike pronaći osobu za noćne uvjete pretraživanja i nalaska osobe možemo koristiti rasvjetni dodatak koji se montira na letjelicu te omogućuje osvjetljenje terena prilikom pretrage.
 • Požar objekata: prilikom dolaska na intervencije požara objekta često se zna dogoditi da središte požara je teško za locirati. Uz pomoć termalne kamere moguće je locirati glavni izvor topline te uvidjeti koje su sve prostorije zahvaćene ovisno o izvedbi objekta. To uvelike može poboljšati taktiku gašenja ali i mogućnost provjere mjesta gdje bi unesrećeni se mogli nalaziti. Termalnom provjerom je moguće i napraviti provjeru skrivenog požara u objektu koji može dovesti do samozapaljenja zbog visoke temperature u konstrukciji ili razvodnim kutijama.
 • Požar otvorenog prostora: požari otvorenog prostora često znaju biti veće površine te uz pomoć bespilotne letjelice možemo utvrditi o kojoj se površini radi, na koliko lokacija se požar nalazi i provjeriti da li ima kakvih objekata ili osoba koje se nalaze na toj lokaciji. Prilikom stavljanja požara pod kontrolu potrebno je izvršiti nadzor površine i provjeriti da li postoji mogućnost ponovnog samozapaljenja zbog zaostalih skrivenih izvora topline gdje termalna kamera bespilotne letjelice može uvelike pomoći lako locirati točke mogućeg samozapaljenja.
 • Požar opasnih tvari: kako postoje intervencije gdje može doći do zapaljenja opasnih tvari te vatrogasci trebaju se dodatno zaštiti za prilaz tom području i gašenju. Bespilotna letjelica može bez dodatnih priprema prići tom području pregledati mjesto požara utvrditi stanje ali i provjeriti vizualno o kojim mogućim opasnim tvarima se radi kako bi vatrogasci mogli odlučiti kojom taktikom pristupiti.
 • Vatrogasna preventiva: bespilotna letjelica ovih karakteristika omogućila bi vatrogascima pregled i nadzor nepristupačnog terena, terena visokog rizika od požara te povremeni nadzor svih vrsta terena u svrhu uočavanja mogućeg požara i prevencije.

Bespilotna letjelica za koju smatramo da bi nam omogućila sve ove točke je dron:

 • Set – bespilotna letjelica sa pametnim kontrolerom, termalnom kamerom i dodacima:
  • DJI Mavic 2 Enterprise (Dual) with SmartController

Te dodatak za drona:

 • 2x rezervne baterije za let, punjač i rezervni par propelera za letjelicu
  • DJI Mavic 2 Enterprise Part1 Fly More Kit 

Sveukupna vrijednost navedene opreme u rangu od  27.000,00 kn

Ukoliko ste u mogućnosti pomoći u kupnji navedene bespilotne letjelice Vašom donacijom slobodno nas kontaktirajte putem maila trnje@vzgz.hr ili voditelja sektora za bespilotne letjelice Jan Vesel na broj 0917867676.

ili uplatom na

Naziv: DVD Trnje
Adresa: Budmanijeva 9
Mjesto: Zagreb 10000
OIB: 58878158696
IBAN: HR0423600001101288246

Opis: Donacija – nabavka drona s termalnom kamerom

 

Neke od intervencija na kojima je korišten dron za potrebe izviđanja:

Detektiranje i sanacija oštećenja u Bogovićevoj ulici

U 45 dana odradili smo 251 intervenciju, što je ukupno 1.020 sati rada

Izvidi tramvajskih pruga i snimanje iz zraka

Ispomoć u sanaciji krovišta

Izvidi iz zraka i uklanjanje ugroza

Nakon potresa, dočekao nas i požar

Požar otvorenog prostora vagona i drvenih greda u Kampusu Borongaj